Hrvatski   English   Deutsch

Navigacija

NOVOSTI

04.04.2010.
Naslov novosti

Sretan i blagoslovljen Uskrs....

 

detaljnije..
17.12.2009.
Naslov novosti

Sretan Božić, blagoslovljenu i uspješnu Novu Godinu....

 

detaljnije..
10.10.2009.
Naslov novosti

Pročitajte on line verziju glasnika STADLER....

God. X. (2009.) Broj 10

 

detaljnije..
10.04.2009.
Naslov novosti

SRETAN USKRS!

 

detaljnije..
16.12.2008.
Naslov novosti

Sretan Božić, blagoslovljenu i uspješnu Novu Godinu...

 

detaljnije..
15.09.2008.
Naslov novosti

Pročitajte on line verziju glasnika STADLER....

God. IX. (2008.) Broj 9

detaljnije..
30.05.2008.
Naslov novosti

PREDANI SPISI DIJECEZANSKOG POSTUPKA U KAUZI
SLUGE BOŽJEGA JOSIPA STADLERA

detaljnije..
30.04.2008.
Naslov novosti

ODRŽANA ZAVRŠNA SJEDNICA U DIJECEZANSKOM POSTUPKU BEATIFIKACIJE SLUGE BOŽJEGA JOSIPA STADLERA

detaljnije..
29.04.2008.
Naslov novosti

ZAVRŠNA SJEDNICA U DIJECEZANSKOM POSTUPKU
BEATIFIKACIJE SLUGE BOŽJEGA JOSIPA STADLERA

detaljnije..
23.03.2008.
Naslov novosti

S vjerom u uskrsloga Krista i pozivom da u svijetu budemo svjedoci ove uskrsne radosti, svima želim

SRETAN USKRS!

detaljnije..
25.12.2007.
Naslov novosti

Sretan Božić, blagoslovljnu i uspješnu Novu Godinu

detaljnije..
08.12.2007.
Naslov novosti

GODIŠNJICA SMRTI SLUGE BOŽJEGA JOSIPA STADLERA
(24. sijecnja 1843. - 8. prosinca 1918.)

detaljnije..
 

 

MEDJENICAPrvo nadbiskupsko sirotište u ulici Medjenica
Nadbiskup Josip Stadler došavši u Sarajevo, svakoga dana je imao prilike susresti mnoge siromahe. Kako je i sam s deset godina ostao siroče bez oca i majke, te bio upućen na ljubav dobročinitelja, kao nadbiskup imao je posebnu sućut prema siromasima. A siromasi su u njemu prepoznali čovjeka koji ima srca za njih, tako su mu svakoga dana dolazili na vrata.
On im je dijelio što je imao. Već je po dolasku u Sarajevo u svom dvorištu dao sagraditi nadstrešnicu i postaviti stol, gdje su siromasi mogli dobiti barem jednom dnevno nešto za jelo. Promatrajući siromašne starce u svojoj blizini on se u siječnju 1980. odlučuje kupiti kuću. O tom svom pothvatu piše biskupu Strossmayeru:
„Preuzvišeni Gospodine, ja Vas uvjeravam, da sam jedino na pouzdanje u Boga i Majku našu Mariju kupio kuću na dug za bogce. Mnoge mi grofice obećaše, da će u kuću dati sve što je od pokućstva potrebno za jednu staricu ili jednoga starca. I prije nego je taj dom otvoren, Bog ga je očevidno blagoslovio. Sada mi je za uzdržanje zavoda upravo nužno pokrajnje zemljište kupiti, jer mi je od potrebe krave držati, da mogu toliku čeljad hraniti“. Iz ovoga se pisma vidi da je Stadler već u siječnju 1890. na dug kupio kuću za siromahe.
Iz dokumenata ne možemo zaključiti da li ova kuća koju je kupio u siječnju s onom kućom koju će kupiti kasnije u kolovozu za novac koji je dobio kao zajam iz Cyrillo-Metodijske založne, ali iz nacrta za adaptaciju nadbiskupskih kuća u Sarajevu u ulici Medjenica 7, 8 i 9 vide se tri kuće povezane zajedničkim dvorištem. Nova ubožnica otvorena je 24. listopada 1890., na blagdan sv. Rafaela prema starom kalendaru. U kuću je najprije bilo primljeno 25 starica a isto toliko i djevojčica za koje su se prvotno brinule Elizabeta Golec (kasnije s. Marta) i Franciska Vrglec (kasnije s. Franciska) koje su došle iz Trnovlja kod Celja u Bosnu.


Početak družbe sestara Služavki Maloga Isusa.
Prve pripravnice.
Njima će se 1892. pridružiti još dvije djevojke, Suzana Petrić (kasnije s. Alfonza) i Ivanka Dadić (kasnije s. Antonina) koje je gospođa Giovanna Sormann iz Trsta poslala u Sarajevo na nadbiskupovu zamolbu. Sljedeće godine dolaze još tri djevojke koje će služiti sarajevskoj sirotinji, bile su to s. Rafela Gržina. S. Bernardina Senger i s. Jozefina Petrić. Prva je grupa sestara još nosila civilno odijelo, kasnije će im je Nadbiskup dozvoliti da obuku redovničko odjelo koje su same skrojile.