Galerija

Print
Category: Sample Data-Articles
Published Date Written by Super User

BETLEHEM

Nadbiskup je Stadler 7. veljače 1897. godine kupio zemljište s malom kućom na Bjelavama u Sarajevu. Neke su sestre već početkom travnja preselile u ovu kuću iz kuće koja je bila u ulici Medjenica.Betlehem, kuća matica u Sarajevu.

U siječnju 1898. blagoslovio je temelj za gradnju nove kuće, koja je završena iste godine, te su već 24. listopada 1898. godine preselile sestre i 52 djevojčice iz Medjenice ulice u novi dom na Bjelave, kojemu je Stadler dao ime „Betlehem“.Ova je kuća imala trostruku zadaću: Kuća matica, Zavod Maloga Isusa za žensku sirotnu djecu i Osnovna škola u Zavodu Maloga Isusa. Ova je kuća služila svojoj svrsi sve do kraja Drugoga svjetskoga rata. Nakon rata komunističke su vlasti oduzeli sestrama svu imovinu i sve kuće, a sestre su izgnane iz Bosne i Hercegovine. Kuća „Betlehem“ je Riješenjem gradskog narodnog Odbora iz Sarajeva od 22. lipnja 1949. oduzeta, a sestre su dobile rok od tri dana da isele i smjeste se u samostan u Kraljevoj Sutjesci. Riješenje je obrazloženo ukazivanjem hitne potrebe stambenih prostora za potrebe stambene komisije. Zgrada još nije vraćena sestrama. U njoj je smještena Srednja medicinska škola.

Galerija slika:Betlehem,
ulazna vrata


Betlehem,
gospodarska zgrada
.Betlehem,
pletiona.


Betlehem,
sestre sa djecom iz sirotišta.Betlehem,
fotografija iz sirotišta.


Betlehem,
gojenice iz sirotišta.Nadbiskup Josip Stadler često je dolazio u kuću „Betlehem“ sestrama i mališanima. Bili su to radosni susreti i za sestre i za djecu.


Betlehem,
djevojke s odgajeteljicom.BS. M. Krescencija Zwiefelhofer, predstojnica (u sredini), s. M. Maneta Lučić, prefekta (lijevo) i s. M. Skolastika (desno). S. M. Krescencija bila je vrhovna glavarica Družbe 1913.-1925. i 1931.-1937.


S. M. Mehtilda Miklenić
Vrhovna glavarica Družbe 1925.-1931.Betlehem,

Časna Majka Mehtilda sa sestrama.


Betlehem,
sestre s djecom iz kuće.Stadlerova je družba Služavki Maloga Isusa uzrasla do velikog broja sestara. Na slici je jedan dio sestara i novakinja iz Betlehema, kuće matice u Sarajevu iz 1931. godine.
 
 
* ostatak galerije mozete pogledati klikom na strelicu
 
2011 Galerija.
Powered by Joomla 1.7 Templates